donderdag 18 april 2019

Hoe ik leerde wat Diversiteit en Inclusie werkelijk betekenen


Samen met andere collega’s van verschillende academies en afdelingen heb ik de Surprise Training Diversiteit gevolgd onder de leiding van Safoura Ghaeminia en Bart van Haaster, beiden docent bij Academie Mens en Maatschappij.

EyeopenersDe drie workshop van deze training waren voor mij eyeopeners. Zat ik bij inclusie en diversiteit eerst vooral te denken aan culturele verschillen, zo leerde ik tijdens deze bijeenkomsten dat het meer is dan dat. Ieder mens heeft namelijk meervoudige identificaties, die gebaseerd kunnen zijn op gender, taal, afkomst, familie etc. Die ‘Duitser’ bijvoorbeeld is meer dan iemand die uit Duitsland komt, met alle (voor)oordelen die erbij horen. Dat betekent dus dat groepen altijd divers zijn. Maar er is in groepen niet altijd dezelfde ruimte voor de verschillende identificaties. Men heeft de neiging overeenkomsten te benadrukken en verschillen te onderdrukken door aanpassingsgedrag.

Niet op verschillen focussenIk ben me bewust geworden dat iedere persoon deel uitmaakt van vele collectieven, ook is dat niet altijd zichtbaar. Uiteindelijk gaat het erom overeenkomsten met anderen te vinden en niet te focussen op verschillen. En het was voor mij heel interessant te zien hoe belangrijk het is om op de goede manier te communiceren om te voorkomen dat men mensen uitsluit. De communicatie laten werken vanuit het verschil tussen intentie en effect. Gesprekken met ervaringsdeskundigen vormden een mooie afsluiting van de workshopreeks. Mooi om te horen hoe mensen bezig zijn om onze samenleving inclusiever te maken of tenminste aan de bewustwording ervan werken.

AmbassadeurAan het einde heb ik mijn ambassadeursproject gepresenteerd: het samenstellen van een LibGuide, een verzameling van bronnen (boeken, artikelen, websites, filmpjes etc.) op het gebied van diversiteit en inclusie. De LibGuide Diversiteit en Inclusie is voor iedereen toegankelijk via de bibliotheekcatalogus. 


Tekst en foto: Doro Heine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten