woensdag 7 maart 2018

12 Alternatieven voor een gratis PDF


Bij het zoeken naar literatuur voor opdrachten, scripties, onderzoeken etc. stuiten studenten en medewerkers bij wetenschappelijke artikelen soms op een ‘dichte deur’, d.w.z. alleen de abstract kan gratis gelezen worden. Wil je de volledige tekst lezen, dan moet betaald worden voor het betreffende artikel.
Aan de balie van
Saxion Bibliotheek wordt hierdoor vaak de vraag gesteld ‘Hoe kan ik aan de full text van het artikel komen?’

Eén van de mogelijkheden is het tijdschriftartikel aanvragen via Interbibliothecair Leenverkeer (IBL).  Eén van de medewerkers van Saxion Bibliotheek gaat dan kijken of een bibliotheek in Nederland het betreffende artikel kan leveren. Zo ja, dan wordt er een aanvraag het land in gezonden. Meestal is kan het tijdschriftartikel binnen een week geleverd worden. Maar, aan deze service zijn wel kosten verbonden. Studenten betalen tot 10 pagina’s € 3,50, elke pagina meer kost € 0,35 extra.
Voor medewerkers is er een collectieve regeling. Vraag hiernaar bij de balie van Saxion Bibliotheek.

Een andere mogelijkheid is de titel van het tijdschriftartikel in te geven in de zoekbalk van een zoekmachine.
Google Scholar wordt hiervoor het meest gebruikt. Soms kan je het artikel op deze manier full text vinden.

Maar er zijn nog een aantal andere mogelijkheden. UKB, het samenwerkingsverband van de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek, heeft een mooie infographic gemaakt van alternatieven. Klik op de afbeelding voor een overzicht van deze alternatieven. Het is natuurlijk geen garantie …..
Tekst: LoanaGeen opmerkingen:

Een reactie posten