donderdag 2 maart 2017

Pas op voor bedriegelijke Open Access Uitgevers!

Als Saxion'er heb je toegang tot een groot aantal databanken. De toegang wordt mogelijk gemaakt door betaalde licenties. Maar Saxion Bibliotheek gaat met de tijd mee en ontsluit zo veel mogelijk open access-bronnen voor de gebruikers. Zo zijn er bijvoorbeeld de  Directory of Open Access Journals (DOAJ) of de toegang tot de open access-publicaties van uitgevers als Springer  en Taylor & Francis op onze website te vinden.

Kennisdeling
De laatste jaren is kennis delen via open access een belangrijk onderwerp in de wereld van onderzoek. Onderzoekers zijn op zoek naar uitgeefmodellen om de zichtbaarheid van hun onderzoek te vergroten. Want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat publiceren via een open access uitgever een positief effect heeft op het aantal citaties van een artikel.

Opgepast
Helaas zijn er de laatste tijd spelers (uitgevers) op het veld verschenen die vooral hun eigen voordeel in het vizier hebben. Deze zogenaamde 'predatory' (bedriegelijke) open access uitgevers maken misbruik van het open access uitgeefmodel om geld te verdienen. Ze vragen aan de onderzoekers open access-fees maar bieden daarvoor geen fatsoenlijke redactionele ondersteuning en peer reviews. En dat is fraude!

Controleer met wie je in zee gaat
Daarom bij deze de waarschuwing om niet in te gaan op verzoeken of adviezen om bij een predatory  open access uitgever te publiceren. Laat je ook niet bij een beoordeling van een publisher leiden door de impactfactor, want die kan nep zijn.
Kortom, controleer altijd eerst of  de open access-uitgever waarmee je in zee wilt gaan bonafide is. De DOAJ kan je daarbij helpen. Als een tijdschrift in de directory staat dan is het zeer waarschijnlijk dat het om een betrouwbare uitgave gaat.
Saxion Bibliotheek ontving laatst een waarschuwing over de open access publisher OMICS. We hebben per direct de bronbeschrijvingen van onze website verwijderd.

Meer weten
Voor meer informatie over het herkennen van bedriegelijke open access uitgevers check even  de website van The American Journal Expert of  van Think ; Check; Submit.
Ook kun je je vragen hierover mailen naar aip@saxion.nl (Auteursrechten Informatie Punt Saxion).




tekst en foto door: Doro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten