dinsdag 7 februari 2017

Insteken, omslaan .......

10 februari wordt landelijk aandacht besteed aan de jaarlijkse Greenchoice Warme Truiendag.  Maar, waarom eigenlijk?
In Kyoto is in 2005 het Kyotoprotocol ondertekend. Hierin is de afspraak vastgelegd om de uitstoot van CO2 te verminderen. In 2006 is dit verdrag van kracht geworden. Nederland is één van de landen die dit protocol heeft ondertekend. 


Op deze Warme Truiendag is het de bedoeling dat de verwarming een graadje of twee lager wordt gezet. Door de thermostaat een graadje lager te zetten, wordt er 6% energie bespaart. En dat betekent 6% minder CO2 uitstoot.
Het is eigenlijk een soort van Dag van Nationale Energiebesparing. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonee.


Saxion en Warme Truiendag
In de aanloop naar en op 10 februari zijn er verschillende evenementen, acties gaande in Nederland om aandacht te besteden aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Ook Saxion doet mee. Saxion zet deze dag de verwarming een graadje lager, dus je kunt deze dag het beste een lekkere, dikke warme trui aan doen.

..... doorhalen en af laten gaan
Heb je geen dikke trui, maar ben je wel handig met breien?
Dan kan je misschien snel nog een warme trui breien. In de bibliotheek is genoeg informatie te vinden om een unieke trui te ontwerpen en te breien.
De  Libguide Knitting van Saxion Bibliotheek kan je een eindje op weg helpen inspiratie te vinden en je kennis uit te breiden op het gebied van breien en breisels. Niet alleen kan je zien welke boeken de bibliotheek heeft over dit onderwerp, maar het geeft ook een aantal online resources die je eventueel zou kunnen gebruiken.


Doen
Doe jij mee om de uitstoot van CO2 te verminderen? Laat het ons weten.
Als je een trui gebreid hebt, deel het dan met ons op instagram: gebruik de hashtags #saxionbibliotheek
#warmetruiendag2017


Breien met haar?!
Maar ..... wist je trouwens dat je niet alleen kan breien met breigarens van bijvoorbeeld wol en katoen. Ook haar kan gebruikt worden. Er zijn zelfs mensen die een trui hebben laten breien van het haar van hun hond, hondenwol.
Kunstenares Chrystl Rijkeboer (1959) gebruikt ook haar, mensenhaar. Niet om truien mee te breien, maar om kunstwerken mee te maken.


Tip
Wil je meer lezen over mode/textiel? Dan zijn de volgende libguides handig.Tekst en foto's: Loana

1 opmerking: