maandag 13 februari 2017

Hoe zoek je snel en slim naar literatuur: 3 video's met tips

Samen met vijf bibliotheekcollega’s geef ik trainingen en workshops aan docenten en studenten van Saxion. Literatuur zoeken, selecteren en verwerken wordt steeds belangrijker omdat er ontzettend veel informatie verschijnt. Zoals je de laatste tijd veelvuldig hebt kunnen lezen verschijnt er ook heel veel nepnieuws. Zoeken naar informatie lijkt zo eenvoudig, maar hoe kun je nu kwalitatief goede informatie vinden die ook nog geschikt is voor jouw verslag of scriptie? En hoe kun je plagiaat voorkomen?

Om je hierbij te helpen heeft Saxion Parttime School in samenwerking met Saxion ICT-support en de Saxion Bibliotheek drie informatieve filmpjes gemaakt.
Over het resultaat zijn we zeer tevreden. Het zijn leuke, informatieve filmpjes geworden.

1. Hoe zoek ik naar literatuur?
Een interactieve film met opdrachten en video’s waarbij je stap voor stap leert hoe je aan de hand van bronnen je oriënteert op je onderwerp . Met behulp van zoekwoorden stel je een onderzoeksvraag en deelvragen op.  

TIP: noteer de bronnen die je vindt. Dat kan op een eenvoudige manier in een Word-document of met hulp van het softwareprogramma Endnote (zie handleiding)


2. Welke informatie kan ik gebruiken? 
De informatie die je vindt moet geschikt zijn voor  jouw onderwerp. Denk hierbij aan niveau (populair, vakinhoudelijk of  wetenschappelijk) vorm (boek of tijdschrift) actualiteit en volledigheid van de informatie. Daarbij moet de informatie die je gebruikt betrouwbaar en controleerbaar zijn.

TIP: schrijf bij de gevonden literatuur in het Word-document of in Endnote een annotatie en vermeld of de bron bruikbaar, minder bruikbaar of niet bruikbaar is. Bij het schrijven van je werkstuk
heb je hier steun aan.


                               . 
3. Voorkom plagiaat: verwerk literatuur volgens de APA stijl

De APA referentiestijl geeft  regels hoe je bronnen opneemt  in de tekst en in de bronnenlijst. Denk hierbij aan parafrasen en citaten. Er moet een 100% match zijn tussen bronnen in de tekst en de bronnenlijst. Als je de bronnen goed vermeld ben je er zeker van dat je geen plagiaat pleegt.


Tip: In de Saxion Bibliotheek is veel literatuur te vinden over APA. Maak gebruik van de libguide “Hoe verwijs ik naar literatuur?”

                                      

Succes!
Marij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten