maandag 9 januari 2017

Samenwerking FEM en Saxion Bibliotheek is win-win-win

Aan de koffietafel bij de academie Financiën Economie & Management (FEM) sprak ik een tijdje geleden twee docenten. Ze geven les in communicatievakken. Daar horen ook presentatievaardigheden bij. Eerstejaars studenten, die opgeleid worden tot professionials in de financiële dienstverlening, moeten immers goed en helder kunnen presenteren. Om houding, stemgebruik en het goed kunnen opbouwen van een verhaal te kunnen oefenen, gaan zij aan de slag met het voorbereiden van korte presentaties.


Op zoek naar andere onderwerpen dan FC Twente en de Bitcoin
Met docenten Leontien en Hetty raakte ik in gesprek over de manier waarop het vak gegeven wordt. Daarbij werd duidelijk dat het op zich minder belangrijk is over welk onderwerp de studenten iets vertellen. De nadruk wordt uiteraard gelegd op de manier waarop zij dat doen. Hoe staat iemand voor een groep, praat hij snel of langzaam, zit er voldoende lijn in zijn verhaal, hoe is de interactie met zijn toehoorders? Voorgaande jaren, zo begreep ik, mochten studenten zelf een onderwerp kiezen waarover zij iets wilden vertellen. Dat zorgde er vaak voor dat FC Twente en de Bitcoin herhaaldelijk voorbij kwamen in het grote aantal groepen dat deze opdracht moet uitvoeren. De informatie die gepresenteerd werd, was dan voornamelijk bij elkaar gezocht via Google.

FC Twente hebben we nu wel gehad

Voor het eerst in zoeken in databanken
Al pratend kwamen we op het idee om de studenten meer uit te dagen. We bedachten een lijst met actuele onderwerpen, waaruit de studenten met hun groepje moesten kiezen. Daarbij kregen zij de opdracht niet lukraak het internet op te gaan, maar gebruik te maken van de bronnen van Saxion Bibliotheek. Omdat de meeste eerstejaars studenten nog geen gebruik hadden gemaakt van het digitale bronnenaanbod van de bibliotheek, gaven we per onderwerp aan in welke richting zij konden zoeken. Bijvoorbeeld in de databank LexisNexis, met artikelen uit landelijke dag- en opiniebladen. Of in de Finance & Control-base, een grote verzameling e-journals die specifiek gericht is op het vakgebied waarin de studenten opgeleid worden. 


De databanken dus!
Voor de meeste studenten was dit de eerste keer dat zij op het spoor werden gezet van de digitale bronnen die zij via Saxion Bibliotheek tot hun beschikking hebben. Als accountmanager voor FEM, was ik benieuwd hoe de studenten het er van afgebracht hadden. Ik sloot daarom in december aan in de les van docente Leontien, om de studenten aan het werk te zien. Tijdens de les begreep ik van de studenten dat ze de betreffende databank goed konden vinden. Anderen hadden niet begrepen dat je eerst een databank moet 'openen' voordat je in die databank verder kunt zoeken in miljoenen artikelen. Na enige uitleg viel dat kwartje. Ook kregen de studenten in de les onderstaand filmpje te zien: [filmpje wordt alleen online getoond, niet als je de blog via e-mail leest]De kennismaking loopt vooruit op het tweede jaar
Door het gebruik van de bibliotheekbronnen te integreren in lessen over, in dit geval, presentatievaardigheden, komen de studenten al in het eerste jaar in aanraking met online naar literatuur zoeken via de bibliotheek. Het is een eerste voorzichtige kennismaking, die vooruit loopt op de lessen Onderzoeksvaardigheden die zij in het tweede jaar aangeboden krijgen. Ook daarbij spelen mijn collega-informatiespecialisten een grote rol. Sterker nog, ze ontwikkelen deze lessen over het leren zoeken naar en beoordelen van informatie samen met de docenten van FEM.


Ik ben hier dus nog nooit geweest he!
In 2017 hoop ik de samenwerking met de docenten van FEM verder uit te breiden, met als doel om het bronnengebruik in allerlei lessen te integreren. Wie een literatuuronderzoek(je) moet doen voor een presentatie- of schrijfopdracht komt daarbij als vanzelfsprekend uit bij de bronnen die via Saxion Bibliotheek worden aangeboden. Het moet voor studenten een tweede natuur worden om Google bij diepgaand literatuuronderzoek iets meer links te laten liggen en rechtstreeks in de e-journals van de bibliotheek op zoek te gaan naar kwalitatief hoogwaardige informatie. Ik ben hier dus nog nooit geweest he! krijg ik regelmatig te horen, als ik baliedienst heb en een vierdejaars student voor mijn neus heb staan. Het wordt me vaak met enige trots verteld. Klinkt leuk en stoer, maar eigenlijk is het een voorbode voor de paniek die ontstaat als er literatuuronderzoek moet worden gedaan voor de afstudeerscriptie. Door studenten al eerder in hun studieloopbaan in aanraking te brengen met de bronnen van de bibliotheek, stomen we ze klaar voor een betere eindsprint.Win-win-win
Voor het vak ethiek hebben we binnen FEM ook het idee om iets met de bronnen van de bibliotheek te doen. Het is vast bij nog veel meer vakken mogelijk om de samenwerking met Saxion Bibliotheek te zoeken. Heb je als FEM-docent ideeën over brongebruik in jouw lessen? Ik hoor het graag van je. Win-win-win, voor de docent, de bibliotheek én vooral voor wie we het uiteindelijk allemaal doen....de student.

Door: Anne

7 opmerkingen:

 1. Inderdaad super gedaan! Fijn om met je samen te mogen werken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. een van de beste acties van de laatste tijd, waar een koffiepauze al niet goed voor is :-). Maar de ideeën waren er natuurlijk al, heel blij dat het zo gegaan is, dank voor de fijne samenwerking!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier word ik blij van!
  Moniek Lensink

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zeg! Goed gedaan, dames!

  Anouk van den Hoeven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Embedded librarian Anne :-) Top gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen