dinsdag 24 januari 2017

Academia: een bak met 90.000 video's voor het onderwijs binnen Saxion

Goed nieuws! De beeldbank Academia is terug van weggeweest in de digitale collectie van Saxion Bibliotheek. Handig voor iedereen die op zoek is naar beeld- en geluidmateriaal om te gebruiken in het onderwijs binnen onze hogeschool. Academia heeft bovendien een groot voordeel ten opzichte van platforms als YouTube en Vimeo: het materiaal mag vrij gebruikt worden binnen het HBO. Je hebt als docent of student geen gedoe met de schending van copyrights als je een fragment wilt laten zien in een lessituatie.

Maar we hadden Academia toch al?
Ja en nee. Als bibliotheek hadden we de beeldbank een tijdje in onze digitale collectie. Het abonnement werd echter te duur om aan te houden. Afgelopen jaar ontving het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een subsidie om een groot deel van het materiaal uit zijn archieven aan het HBO kostenloos beschikbaar te kunnen stellen. Daar profiteren we ook bij Saxion van.Welke collecties kun je vinden in Academia?
Al het materiaal is afkomstig uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Denk daarbij aan collecties als:
- Nederlandse tv-uitzendingen van de publieke omroep van 1955 tot nu
- Polygoon bioscoopjournaals
- Amateuropnames (smalfilm)
- Bedrijfsfilms
- Stichting Film- en Wetenschap
- Materiaal van de RVD
- Collecties van cineasten en documentairemakers
- Progamma's uit de Zendtijd Politieke Partijen, Natuurbeelden, Wisebits (Schooltv),
- Radio- en muziekcollectiesOm welke tv-programma's gaat het concreet?
Het gaat hierboven om programma's als Andere Tijden, Brandpunt, Buitenhof, De kennis van Nu, De Rekenkamer, Gesprek met de Minister-President, het Journaal en Jeugdjournaal, de Keuringsdienst van Waarde, Klokhuis, Kruipunt, Nieuwsuur, Opgelicht, Pauw, Podium Witteman, Profiel, Radar, Reporter, Universiteit van Nederland, De Wereld Draait Door, Het Uur van de Wolf en Willem Wever. In totaal gaat het om zo'n 90.000 video's. Daar zit vast bruikbaar materiaal bij voor bijvoorbeeld de PABO, de Academie Gezondheidszorg, Saxion Parttime School of de academie Financiƫn Economie en Management.

Video neemt een steeds grotere plaats in binnen het onderwijs

Zoeken op trefwoord of thema
Wanneer ik in het tabblad Zoeken een term als Big Data intyp, krijg ik een aantal televisieprogramma's waarin het ondwerp voorkomt. Dat varieert van de Tegenlicht-documentaire Big Data: de Shell search tot een item in het NOS Journaal uit 2016 tot een gesprek bij De Wereld Draait Door. Ook kan ik via het tabblad Dossiers zoeken op thema's. Economie levert me een scala aan tv-uitzendingen op waarin economische onderwerpen aan bod komen. De dossiers lijken wel wat gedateerd, met uitzendingen uit 2011 en 2015. Voor sommige onderwerpen is actualiteit niet altijd relevant, maar het is natuurlijk wel een aandachtspunt. De actuele collecties van Academia worden overigens dagelijks aangevuld.

Via Academia vond ik een Zembla-documentaire over Big Data

Raadplegen en gebruiken
Als student of medewerker kun je niet alleen al het beeldmateriaal online bekijken via de gratis toegang die Saxion Bibliotheek biedt. Het is ook mogelijk om fragmenten uit uitzendingen te verwerken in je powerpointpresentatie. Lees hier hoe dat werkt. In de FAQ's van Academia vind je bovendien hoe je zelf een online dossier kunt opbouwen met je favoriete fragmenten of hoe je een video kunt embedden in Blackboard. Gezegd moet worden dat de interface van Academia wat gedateerd aandoet en dat er door het gebruik van Flash het beste met Internet Explorer gewerkt moet worden. Er zijn wat dingen die je even moet weten, de interface is dus niet top, maar Academia opent wel deuren naar beeldmateriaal dat via het openbare gedeelte van het internet niet (rechtenvrij) beschikbaar is.


Door: Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten