donderdag 8 september 2016

Terug naar het krijtje?

Het nieuwe studiejaar is net begonnen. Powerpoint presentaties zijn geupdated, flitsende slides vliegen straks weer het scherm over. Alles om de stof goed uit te leggen, maar ook om de aandacht van de studenten proberen vast te houden.
Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om je les te ondersteunen, te visualiseren: Prezi, Padlet, YouTube-filmpjes etc.


Via Internet zag ik  onlangs twee filmpjes voorbij komen. Ik vond het opmerkelijk, dat de twee docenten hierin het ouderwetse krijtje ter hand hadden genomen.
Bij die ene dacht ik, ja, dan moet je goed kunnen tekenen: een skelet werd uitgetekend. Maar als student moet je dan ook goed kunnen natekenen.
Dit was weliswaar een docent uit Taiwan, maar die andere docent die terug naar het krijtje is gegaan is een docent van Universiteit Twente. Gewoon hier om de hoek dus.
Jurnan Schilder is een docent werktuigbouwkunde en geeft old-school-les. Formules schrijft hij helemaal uit. Studenten zien op deze manier de formule "groeien", want hij kan niet sneller schrijven dan dat hij de formule uitlegt.
Deze docent plaatst ook niets online, dus hij dwingt studenten op deze manier goed op te letten. Voor beide partijen is het een uitdaging.
Het voordeel van deze manier van lesgeven, dat je geen last meer hebt van een slechte WIFI-verbinding of dat het systeem traag is of niet werkt. Er kleeft ook wel een nadeel aan: veel staan en stof van de krijtjes.


Maar als je op deze manier de aandacht van de student weet vast te houden ..... dan is misschien deze vintage manier van lesgeven lang zo gek nog niet.


Weet jij de kunst van het boeien te verstaan? Welke tips heb jij voor (beginnende) collega's?
Leestips @saxionbibliotheek
Geschreven door Loana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten