woensdag 14 september 2016

Oase van Rust in Apeldoorn

Onlangs schreef mijn collega Loana over de kleurrijke metamorphose die Saxion Bibliotheek Enschede gedurende de zomerperiode heeft ondergaan.
Ik wil jullie graag wat meer vertellen over de nieuwe locatie van Saxion Bibliotheek in Apeldoorn.

Nettenfabriek

Sinds dit schooljaar zijn de opleidingen Hoger Hotelonderwijs/Hotel Management van HBS en de opleiding Security Management van ABR&R op loopafstand van het station op de locatie van de voormalige Nettenfabriek gehuisvest.
Als je vanuit Deventer het Apeldoorns Station binnenrijdt zie je het gebouw rechts naast het spoor liggen. Het gebouw is een prachtige mix geworden van oud en nieuw.
Als je aan komt lopen dan zie je eerst het front van de oude Nettenfabriek die overgaat in het nieuwe gedeelte dat boven de oudbouw met twee verdiepingen uittorent.

Champagnebubbels en Spionnengaten

De bibliotheek heeft haar plek in de oudbouw op de begane grond. Als je richting hoofdingang loopt, kun je alvast via de ronde gaten in de buitenmuur naar binnen gluren.
Kom je via de draaideur het hoofdgebouw binnen dan kom je bij de bibliotheek door eerst om het eilandje van receptie en koffiebar omheen te lopen. Je bevindt je dan in het zitgedeelte van het restaurant met zijn authentieke elementen in vorm van ruwe bakstenen muren.
In de hoek van deze ruimte zie je een witte branddeur die omlijst wordt door een verticale tuin.


Achter deze witte deur bevindt  zich de bibliotheek aan de rechterkant. Door de glazen wand zie je direct de buitenmuur met de gaten. Deze kijkgaten (sommigen hebben het ook over champagnebubbels of spionnengaten) geven de bibliotheekruimte van binnen een bijzondere charme. De vaste computerwerkplekken (4PC’s) zijn tegenaan de gatenmuur geplaatst waardoor deze werkplekken met extra natuurlijk licht worden voorzien.
In het midden van de ruimte staat een grote tafel en aan de zijkant zogenoemde coupé-werkplekken (ze lijken een beetje op treinzitjes). Uiteraard zijn alle werkplekken voorzien van stroomvoorziening om je mobile device aan te kunnen sluiten. De grote raampartij biedt uitzicht op het station en zorgt voor voldoende natuurlijke lichtinval.
Onder het plafond zijn ronde lampen van verschillend formaat in speelse verdeling geïnstalleerd.

De inrichting en kleurstelling van de ruimte straalt een rust uit die de bezoeker uitnodigt om hier in stilte te werken en/of gebruik te maken van het aanwezige bibliotheekmateriaal.
In deze Oase van Rust zijn alle werkplekken stiltewerkplekken voor individuele studie. Bibliotheekcollectie


Het bibliotheekmateriaal bestaande uit boeken en tijdschriften staat in de boekenkasten die de gehele achtermuur in beslag nemen.
Een kast is gereserveerd voor de vaktijdschriften. De nieuwste aflevering van een tijdschrifttitel staat voor op de klep. De oudere afleveringen/ jaargangen van een tijdschrifttitel, het archief, liggen opgeslagen achter de klep.
De boeken staan op onderwerp in systematische volgorde op de plank. Er zijn geen aparte kasten per opleiding. Ben je op zoek naar een bepaalde publicatie kan je gebruik maken van de online catalogus die via de bibliotheekwebsite toegankelijk is.

Het bibliotheekmateriaal is alleen bestemd voor inzage op de locatie. Het liefst zien we het als het materiaal ter plekke wordt gebruikt.
In de ruimte staan twee ‘luie’ stoelen die je uitnodigen om te gaan zitten om uitgebreid in een boek te gaan bladeren of een tijdschrift te lezen.
Maar als een publicatie nodig is bij groepswerk of omdat er een kopietje gemaakt moet worden,  is het toegestaan dat materiaal uit de bibliotheek meegenomen wordt voor gebruik elders in het gebouw. We vertrouwen erop dat het materiaal na gebruik dezelfde dag teruggeplaatst wordt.  

Wil je een boek mee naar huis nemen, vraag dan via de catalogus materiaal uit de uitleencollecties van de locaties Deventer en Enschede aan. Het aangevraagde materiaal wordt dan via interne post naar Apeldoorn gestuurd en kan bij de receptie worden opgehaald en ingeleverd.

En vergeet niet dat heel veel materiaal en informatie via onze website 24/7 online beschikbaar is.

We heten je van harte welkom in Saxion Bibliotheek!


tekst en foto's door Doro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten