vrijdag 2 september 2016

De nieuwe kleuren van de bieb

De spits is eraf, het nieuwe studiejaar is weer begonnen. In de zomervakantie is er flink gewerkt aan Saxion Bibliotheek op de locaties Enschede en Apeldoorn. Beide ruimtes hebben een metamorfose ondergaan.


Apeldoorn
Saxion Bibliotheek Apeldoorn is getransformeerd van een eenvoudige documentatieruimte naar een mooi ingerichte stiltezone. Een ruimte waar je in alle rust kunt gaan studeren. Binnenkort een uitgebreid blog met foto's over deze vernieuwde ruimte.


Enschede
Saxion Bibliotheek Enschede is ook opnieuw ingericht. Niet alleen qua interieur, maar ook de verschillende functies binnen de bibliotheek hebben een andere plek gekregen. Een beetje onwennig lopen sommige vaste klanten de "nieuwe" bieb binnen, omdat ze "de weg kwijt zijn".

De veranderingen in het kort
Boeken zijn nu allemaal te vinden op de begane grond van de bibliotheek. Het zal nog even zoeken zijn naar de vertrouwde plank waar je favoriete boek staat.
De leeshoek met kranten heeft op de begane grond een andere plek gekregen.
De beide printers (kleur en zwart/wit) staan nu op één plek bij elkaar.

Helemaal nieuw op de begane grond is de eigen instructieruimte van de bibliotheek. De ruimte, met 20 pc's, is vrij te gebruiken door studenten, maar op het moment dat een trainer van de bibliotheek een instructie of training moet geven. is deze ruimte expliciet gereserveerd voor de trainer.

De tijdschriften zijn van de begane grond naar de eerste verdieping van de bibliotheek verhuisd. Even een kopietje maken uit een tijdschrift is straks hier ook mogelijk.

Vorig jaar is er een enquête geweest onder de studenten of er behoefte is aan stiltewerkplekken. Aan de balie kwam er af en toe weleens een student die zocht naar een stiltewerkplek. Uit de enquête bleek echter dat 85% van de studenten die de enquête ingevuld hadden, aangaven stiltewerkplekken te missen. 40% gaf aan dit te missen in de bibliotheek en 40% ook binnen hun academie.

Co-work Space & Quiet Zone
De eerste verdieping van de bibliotheek is daarom nu in twee zones opgedeeld:
"Co-work space"en "Quiet Zone".

De "Co-work Space" heeft als blikvanger een grote witte vlindertafel. Hier zit je niet aan op een stoel, maar op een hoge poef.
Verder zijn er treinbanken te vinden en tafels voor groepswerk. Alle tafels en treinbanken zijn voorzien van stroompunten.

In de "Quiet Zone" zijn veel individuele plekken, afgescheiden door schotten.
Hier zijn bijna alle tafels voorzien van een stroompunt.
Aan deze kant is een oude bekende hergebruikt: de grote bruine leestafel.

Kom langs
Nieuwsgierig geworden? Bij deze een uitnodiging om eens langs te komen om te kijken hoe het geworden is. Wij zijn er erg blij mee. 
Wij zijn ook nieuwsgierig van jij er van vindt. Laat wat van je horen als je geweest bent.P.S.:
Misschien overbodig, maar Saxion Bibliotheek is een goed startpunt waar je je onderzoek kunt beginnen, ter plekke of 24/7 online.


Tekst en foto's: Loana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten