maandag 20 juni 2016

Vakantiegeld mag weer rollen

Vakantiegeld. Sinds 1968 in Nederland bij wet geregeld. Eind vorige maand kregen we het weer op onze bankrekening gestort. Nu de economie zich herstelt, is ook weer een duidelijke verschuiving te zien in het uitgavenpatroon van de Nederlander. Het ING Economisch Bureau constateert dat zestig procent van de Nederlanders drie jaar geleden het vakantiegeld direct uitgaf, zo lees ik in Dagblad Trouw. Inmiddels is dat percentage weer opgelopen tot 65 procent. Het verschil laat een groeiend vertrouwen in de Nederlandse economie zien.


Bron: Pixabay


Gespreid betalen is geen succes
In een aantal sectoren kunnen werknemers er voor kiezen het vakantiegeld gespreid, gedurende het jaar uit te laten betalen. Dat idee slaat minder aan. De meeste Nederlanders zien de eenmalige uitkering van dit 'extra' bedrag als een geschikt moment om wat extra's te doen. Bijvoorbeeld het boeken van een reis (toch nog één op de drie Nederlanders), de aankoop van een bankstel of de aanschaf electronica. De klassieke nieuwe-tv-voor-het-EK zal het volgens ING-econoom Marten van Garderen in Het Financieele Dagblad deze keer niet worden. ;-)


Zestig-plussers zijn de big spenders
De periode waarin het vakantiegeld wordt gestort is een drukke tijd voor budgetcoaches. Het Parool schrijft dat budgetcoach Lisa Verdegaal haar klanten al maanden aan het voorbereiden is. Die voorbereiding zit 'm in het vertellen hoeveel de klant krijgt en welke schulden daar eventueel mee af te lossen zijn. Ook dit helaas realiteit voor veel Nederlanders. De twintiger blijkt trouwens een stuk zuiniger om te gaan met het vakantiegeld dan de beter gesitueerde zestig-plusser. Bijna 70% van de ouderen laat het vakantiegeld direct rollen.


Bron: Pixabay


Lexis Nexis Academic
Een rondje langs dag- en opiniebladen in onze databank LexisNexis, beschikbaar via de website van Saxion Bibliotheek, leverde me in korte tijd dit aardige en interessante beeld op. Een prima plek om je te oriënteren op een onderwerp, voordat je er dieper induikt.


Door: Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten