vrijdag 10 juni 2016

Is dit mode van de toekomst?

Onlangs was ik naar twee lezingen gegaan in het DesignLab van Universiteit Twente. Het was de vierde uit een Lezingenserie Kunst &Technologie - toekomstdromen!

Wat gebeurt er als kunst, technologie en innovatie samenkomen? Één van de mogelijkheden is interactieve kunst. Kunstenaar en onderzoeker Ricardo de Oliveira Nascimento heeft hierover zijn lezing gegeven. Hij creëert ervaringen met zijn ontwerpen. In zijn POPKALAB experimenteert hij met het maken van interfaces.
Ben je allergisch voor katten? Maar zou je er wel graag eentje willen hebben? Dan is de Cat Cushion misschien wel iets voor jou. Dit kussen maakt kattengluiden, het trilt zelf als een kat die zit te snorren.
Maar ook op gebied van mode is hij bezig. Hij maakt wearable technology. Zoals de e-Ansã, een jurk waar wel 100 computerventilatoren in verwerkt zijn. Hierover zijn lagen van lintjes verwerkt.  Deze ventilatoren staan niet constant aan. Aan bezoekers wordt n.l. een kaartje uitgereikt met een telefoonnummer. Als de bezoekers dit nummer bellen gaan 1 of meerder ventilatoren aan en gaan de lintjes wapperen
Daarna nam Marijke Timmermans het over. Zij is docent en onderzoeker bij Saxion. Marijke heeft verteld over het proces van de 3D jurk, die onlangs gepresenteerd werd. Één van de problemen waarover nagedacht moest worden is de structuur van de stof en de flexibiliteit ervan. Er is daarom gekozen voor een breisel. Drukknopen hoeven er niet meer apart worden aangenaaid. Deze worden gelijk aan het ontwerp geprint.
Zou het 3D printen van kleding de oplossing kunnen zijn voor de kledingoverschotten die er zijn? Zou dit dè oplossing zijn voor het productieproces? Het klinkt makkelijk. Het gewenste ontwerp downloaden, het ontwerp aanpassen aan de maat die je hebt je en je  opdracht versturen. En een dag later ligt je maatkleding in je brievenbus. Production on demand: een kledingstuk wordt pas geproduceerd op het moment dat de klant het nodig heeft. Maar voor het zover is ......
Een klein deel van modewereld is zich in ieder geval ervan bewust geworden dat er iets gedaan moet worden aan duurzaamheid. Fast fashion moet plaats maken voor slow fashion en duurzame mode.
Meer lezen over 3D printen, duurzame mode, ethiek in de mode? Deze libguides kunnen je een eindje op weg helpen met je onderzoek.

Tekst en foto's: Loana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten