maandag 23 mei 2016

Onze complimenten voor HBS... en ook AGZ mag trots zijn!

HBS mag best trots zijn. Ongetwijfeld op een heleboel, maar zeker waar het gaat om het gebruik van de digitale bronnen van Saxion Bibliotheek. De statistieken laten zien dat het International Journal of Hospitality Management met stip bovenaan ons lijstje met in 2015 gedownloade artikelen staat. Uit dit e-journal, waartoe je via de databank ScienceDirect, toegang krijgt, werden vorig jaar 2214 full text artikelen gedownload. In de top 3 staat ook het tijdschrift Tourism Management met 1129 downloads; tevens een typische HBS-titel.

Hospitality & Forensics 
Bron: PixabayHBS (Hospitality Business School) doet het al jaren goed binnen Saxion, qua gebruik van onze digitale bronnen. De academie staat steevast hoog in onze overzichten. Niet dat we letterlijk per academie kunnen meten van welke bronnen gebruik wordt gemaakt, maar kijkend naar het soort tijdschriften waaruit gedownload wordt, mogen we aannemen dat de interesse met name vanuit de HBS-hoek komt. Verder valt ook het hoge aantal downloads uit het e-journal Forensic Science International op. Studenten en docenten van de nog betrekkelijk jonge opleiding Forensisch Onderzoek weten blijkbaar ook de digitale weg naar onze bronnen goed te vinden. 

Van Boekenboer naar Grootgrutter in databanken
Als hogeschoolbibliotheek voor Saxion zijn we tegenwoordig nog maar een beetje Boekenboer. Wat we vooral zijn is Grootgrutter in databanken. Daarmee grossieren we in e-journals, bomvol vakliteratuur; full text en rechtstreeks beschikbaar voor de studenten en medewerkers. Hofleverancier is ScienceDirect, waaruit verreweg het meeste gedownload wordt. De databanken Ebsco en SpringerLink zijn een goede tweede. Dit soort databanken bevatten duizenden tijdschriften en miljoenen full text artikelen. Het totale aantal downloads uit onze databanken stijgt trouwens enorm. Van 123.000 in 2014 naar ruim 186.300 in 2015. Het gaat hard.

De Top 10
ScienceDirect, Ebsco en SpringerLink zijn generieke databanken. Doordat ze een breed scala aan onderwerpen bevatten, geven de statistieken een aardig beeld van de items waarnaar de Saxion'ers binnen de databanken voornamelijk zoeken:

International Journal of Hospitality Management               2214
Procedia - Social and Behavioral Sciences1296
Tourism Management1129
Forensic Science International1034
Journal of Business Research889
Computers in Human Behavior774
PLosOne655
Bioresource Technology653
International Journal of Production Economics643
Studies in Educational Evaluation610

Top 10 van 2015: Tijdschriften in ScienceDirect en het aantal daaruit gedownloade full text-artikelen, via saxionbibliotheek.nl

Pieken
En wanneer zijn we binnen Saxion druk aan het zoeken? Het is geen verrassing dat het aantal downloads na de rustige zomermaanden in september ineens omhoog schiet. Tot en met december blijft het druk en ook in maart is weer een piek in het gebruik te zien.


Aantal gedownloade full text-artikelen uit ScienceDirect, SpringerLink en Ebsco via saxionbibliotheek.nl in 2015

Aantal gedownloade full text-artikelen uit ScienceDirect, SpringerLink en Ebsco via saxionbibliotheek.nl in 2015


Inhaalslag AGZ
Bron: Pixabay
AGZ is trouwens aan een behoorlijke inhaalslag bezig. In SpringerLink staan een aantal medische titels (waaronder volledige boeken) die qua gebruiksstatistieken omhoog schieten. We hebben deze lijst er apart uitgelicht, evenals de tijdschriftenlijst met medische titels. 

Collega Informatiespecialist Jan Mark Koopmans vertelt me: "Als ik aan de bibliotheekbalie een AGZ-student tref, vraag ik meestal even of het bekend is dat we deze twee lijsten met SpringerLink-titels via de bibliotheek aanbieden. Ik ben positief verbaasd dat 9 van de 10 AGZ-studenten die lijsten dus ├ęcht kennen en gebruiken. Goed nieuws, vind ik dat."


Door: Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten