donderdag 12 mei 2016

Mobiele intimiteit

Sinds Internet zijn intrede heeft gedaan zijn er veel dingen veranderd. Deed een brief er vroeger een week of twee over om bijv. in Australië aan te komen, nu is je email bijna à la seconde op de plek van bestemming. En het antwoord kan ook meteen teruggemaild worden.


Het Internet heeft ook invloed op het koopgedrag. Sinds de komst van webshops kan er nu makkelijker aan prijsvergelijking gedaan worden. En de consument kan kiezen: kopen in de fysieke winkel of toch online shoppen bij de goedkoopste ergens in Nederland. Sommige winkels hebben er hun voordeel mee gedaan, maar voor een aantal heeft het ook nadelig uitgepakt.


Veel winkels zetten nu sociale media in voor klantenbinding. Via hun website kan je je inschrijven voor een nieuwsbrief. Via Twitter, Facebook, Instagram kan de klant de winkel volgen.

Steeds meer winkels hebben nu een app. Wat er bij deze apps precies van je wordt bijgehouden weet je eigenlijk niet. En daardoor zit ik altijd in een twijfelpositie: zal ik wel, zal ik niet.
Ik zit vaak te twijfelen of ik de app van een bepaalde winkel wel zal downloaden. Het is natuurlijk handig om snel productinformatie op te vragen of om te zien welke acties er nu zijn in de winkel.

Maar wat wil ik allemaal kwijt over mijzelf? Wil ik wel hebben dat ze weten wat ik allemaal koop in de winkel? Wil ik wel gepersonaliseerde aanbiedingen ontvangen?
Als je op de app bent ingelogd, kan het zelfs zo ver gaan dat als je een winkel binnenloopt, je een pop-up te zien krijgt met aanbieding X van die winkel. Zou ik dat wel willen? Kan ik niet meer anoniem een winkel binnengaan? Mijn smartphone is voor mijn gevoel een soort van "mijn tweede ik".

Al met al wordt er steeds meer data van je bijgehouden. Dat je met je telefoon op basis van GPS getraceerd kunt worden, weet ik wel. Maar als een winkel precies weet waar ik ben ......., dat vind ik wel een beetje eng. Waar ligt de grens? Je geeft jezelf bloot, een bepaalde initmiteit geef je prijs. Mobiele intimiteit.


Leestips  @saxionbibliotheek

Kijktips via @saxionbibliotheek

Libguides @saxionbibliotheek


Geschreven door: Loana


Geen opmerkingen:

Een reactie posten