maandag 11 april 2016

Ben je een Saxion-docent die digitale content op Blackboard zet? Lees dit dan even!

Plaats je regelmatig onderwijsmateriaal op Blackboard, dan is het heel belangrijk dat je goed op een rij hebt in welke gevallen je gewoon je gang kunt gaan en wanneer je op de regels moet letten. Als Saxion Bibliotheek kunnen we je hierbij ondersteunen, ontzorgen en van de juiste informatie voorzien. We zetten hierbij de belangrijkste zaken voor je op een rij.


Wanneer valt je tekst of afbeelding in de categorie Korte overname?
Een zogenaamde Korte Overname is een tekst of afbeelding die aan een aantal voorwaarden voldoet en die je zonder problemen kunt opnemen in je reader, mits de bron vermeld wordt.

Wanneer is er sprake van een Korte Overname?
  Bron: Pixabay
 1. Tekst uit niet-literaire boeken; maximaal 10.000 woorden, mits niet meer omvattend dan een derde deel van het gehele oorspronkelijk werk waaruit wordt overgenomen;

 2. Tekst uit tijdschriften, dagbladen en andere periodieken met een niet-literaire inhoud; maximaal 8.000 woorden, mits niet meer omvattend dan een derde deel van de aflevering waaruit wordt overgenomen.

 3. Uit literaire geschriften; maximaal 100 regels poëzie of 2.500 woorden proza, mits niet meer omvattend dan een tiende deel van het gehele oorspronkelijke werk.

 4. Grafieken, tabellen, schema’s en dergelijke mogen in hun geheel als kort werk worden overgenomen. Je mag daarbij maximaal 25 foto’s of grafieken in je powerpoint opnemen, waarbij er maximaal 3 van dezelfde rechthebbe mogen zijn.

 5. Foto’s en/of illustraties tellen per stuk als 200 woorden. Hierbij geldt ook een maximum van 25, met maximaal 3 van dezelfde rechthebbende.

Bron: Pixabay
Wat moet je doen bij een Lange Overname?
Als docent moet je vooraf toestemming vragen bij Stichting PRO, wanneer je een zogenaamde Lange Overname in je reader wilt opnemen. De kosten die hier aan verbonden zijn, worden in rekening gebracht bij je academie. Hoe dit allemaal werkt, kan ons Auteursrecht Informatiepunt (AIP) je uitleggen.


Wat mag allemaal wel?
 • Linken naar auteursrechtelijk beschermde content mag altijd, als de publicaties rechtmatig openbaar zijn gemaakt.
 • Als de content beschikbaar is in de digitale bibliotheek van je eigen instelling, dan staan veel uitgeverijen het gebruik ervan toe. Heb je een vraag over het hergebruik van binnen Saxion aanwezige content, neem dan contact op met het AIP.

De overige tips en vuistregels vind je in een handig overzicht van SURF. 


Wat kan Saxion Bibliotheek voor je doen?
Bron: Pixabay
Binnen de regels die nu eenmaal nageleefd moeten worden, willen we het je zo eenvoudig mogelijk maken. Bij ons AIP kun je terecht met:

 • vragen over het plaatsen van content in Blackboard. Wij kunnen beoordelen of het materiaal dat je wilt plaatsen, daadwerkelijk geplaatst kan worden, zonder dat je de regels schendt. Eventueel bieden we je alternatieven.
 • het laten verzorgen van een informatiebijeenkomst voor jouw team met het thema Omgaan met auteursrechten in Blackboard: wat mag wel? Vragen die binnen je team op dit gebied leven, gebruiken we als casus. Zo geven we voorlichting op maat.

Stichting PRO controleert
Stichting PRO controleert of je content volgens de juiste regels in Blackboard hebt opgenomen. Dat gebeurt op afstand en/of tijdens een werkbezoek aan Saxion. We zien dat veel docenten met hun readers nog niet alles op een rij hebben. We willen het binnen Saxion graag op de juiste wijze geregeld hebben. Weet je als docent niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met het AIP van Saxion Bibliotheek.

Door: Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten