maandag 14 maart 2016

Wat is FinTech en wat zijn handige bronnen over deze trend?

FinTech zorgt voor een ware revolutie in de bancaire sector, waarbij de ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen. Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën en –minister van Sociale Zaken werd kortgeleden benoemd tot FinTech-ambassadeur. Er verschijnen lijstjes met must-reads over dit onderwerp en de eerste heuse FinTech-award is uitgereikt. Wat is FinTech en welke online bronnen geven je snel een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen?


Bron: SkitterphotoWat is FinTech?
FinTech is een samenvoeging van de woorden Financiën en Technologie en verwijst naar bedrijven die met nieuwe diensten en producten, gebaseerd op de mogelijkheden van het internet, de financiële wereld compleet aan het veranderen zijn. Door de inzet van nieuwe technologie wordt daarmee de financiële dienstverlening efficiënter. Dat vraagt schakelen voor de traditionele banken en financiële dienstverleners. Of zou het voor hen al een kwestie van pompen of verzuipen zijn?


Waar hebben we het concreet over? Voorbeelden.
  • SimpledCard is een Nederlandse start-up die organisaties betaalpassen aan personeelsleden laat gebruiken, waarbij het bedrijf de bestedingslimiet beheert.
  • Adyen is wereldwijd één van de grootste betalingsproviders die ruim 200 betaalmethodes ondersteunt en op 4 continenten actief is.
  • ZestFinance is een bedrijf dat leningsaanvragen beoordeelt met behulp van kunstmatige intelligentie. Bij kredietaanvragen duurt het beoordelingsproces enkele seconden. 
  • De Bitcoin werd als elektronisch betaalmiddel in korte tijd zeer bekend.


Waar gebeurt het (niet)?
Silicon Valley, New York, Londen, Maleisië en de Filippijnen zijn de plekken waar de FinTech-ontwikkelingen hard gaan. Continentaal Europa blijft achter, al schijnen we met een inhaalslag bezig te zijn. Willem Vermeend moet, zoals gezegd, voor Nederland het vuur opstoken. “Nederland moet smart worden,” stelt hij in het interview dat hij onlangs met de website FinanceInnovation had.


Verder lezen? 3 handige bronnen.
  • Interview met FinTech-ambassadeur Willem Vermeend
  • Een lijstje met de 10 beste boeken over FinTech


Voor Saxion Bibliotheek ben ik de LibGuide FinTech aan het samenstellen. Dit digitale dossier zet een aantal van de genoemde FinTech-bronnen (en meer) op een rij voor Saxion-medewerkers en studenten. 


Door: Anne

1 opmerking: