donderdag 4 februari 2016

Waarom Saxion nog niet klaar is voor Virtual Reality

Op woensdag 3 februari woonde ik het Symposium Virtual Reality in het Onderwijs (VRIHO) bij. Vanuit mijn rol als accountmanager voor ACT en LED, leek het me heel interessant om de nieuwste trends en ontwikkelingen over Virtual Reality (VR) te volgen. Wat me duidelijk werd: Saxion lijkt nog niet klaar voor Virtual Reality in haar onderwijs.

Inleiding in Virtual Reality en een stap naar het onderwijs
Opening symposium VRIHO
Willem-Paul Brinkman van de TU Delft heeft onderzoek gedaan naar het gebruik en de effecten van VR. Het onderzoek richt zich met name op het toepassen van Virtual Reality binnen de geestelijke gezondheidszorg, bij het behandelen van angststoornissen zoals hoogtevrees en vliegangst. Lees hier een van zijn onderzoeken (bron: ScienceDirect, rechtstreeks te benaderen door Saxion-studenten en -medewerkers).
Brinkman vertelde over het ontstaat en de geschiedenis van VR. Hij stelde zelfs het volgende: "Virtual Reality bestaat al 200 jaar". Brinkman verwees hierbij naar de panoramische schilderijen van zeegezichten, natuurgebieden en veldslagen, waarvan we in Nederland nog 1 exemplaar hebben: het Panorama Mesdag. Hij deelde ook zijn visie over VR in het onderwijs. Zijn conclusie: Virtual Reality krijgt wél een plek in het onderwijs, maar zal de fysieke school niet vervangen.

Run like a refugee
Bezoeker ervaart Run like a refugee
Edward Tetteroo, van This Page Amsterdam, vertelde over het maken van het VR Project Run like a refugee waarbij hij kort inging op de techniek, hardware en software voor het ontwikkelen van dit VR Project. Als bonus mocht een van de deelnemers een stellage uitproberen door in de huid van een vluchteling te kruipen en zo met VR te ervaren hoe het voelt voor een vluchteling om onterecht veroordeeld te worden, in de gevangenis te zitten, te ontsnappen, door mijnenvelden te rennen en daarmee te vluchten voor je leven.


Praktijkvoorbeelden VR in de klas
Kunstenaar en Augmented Reality ontwerper Sander Veenhof, bedenker van o.a. OutdoorVR, werkt vooral met basischoolklassen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs, waarbij hij zijn Augmented Reality (AR) en VR projecten inzet om op een leuke manier het onderwijs te laten kennismaken met VR. Een van zijn projecten bestaat uit 4 fasen, waarbij veel zelfoplossend vermogen van de leerlingen gevraagd wordt voor het doorgronden van een probleem. Veenhof besprak ook de voor- en nadelen van VR in het onderwijs. Zijn ervaring leert dat omdat VR vooral zelfstandig gebruikt en ervaren wordt, dat je als docent moet oppassen om niet het contact met de leerlingen te verliezen. Hij werkt daarom vaak in tweetallen of kleine groepjes die elkaar ondersteunen.

Forum
Forum discussie met Dick en Sander

De plenaire discussie en de centrale vraag "VR in het onderwijs: ja of nee?" zorgde opvallend genoeg voor enigszins sceptische reacties van de Saxion'ers uit het publiek. Gebrek aan doorontwikkelde software én aan budget werden als belemmerende factoren genoemd. De aanwezige collega's, werkzaam op middelbare scholen en al volop bezig met VR in het onderwijs, riepen enthousiast: "Virtual Reality: Gewoon Doen!".
Tip
Op Twitter kun je zoeken op #vriho2016, #vriho en @vriho voor meer tweets en reacties op dit symposium.

Geplaatst door: Mirjam

4 opmerkingen:

 1. En voor wie zelf wat wil programmeren: https://aframe.io/ is voor een beetje webontwikkelaar 'geen rocket science'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Check ook Microsoft hololence. Dat brengt echt anders onderwijs voor de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mirjam van den Berg24 februari 2016 om 11:32

   Bedankt voor je suggestie, Karen!

   Verwijderen