maandag 15 februari 2016

3 redenen waarom ik trots ben voor Saxion Bibliotheek te werken

Een week of twee geleden waren we met alle, bijna 40, medewerkers van Saxion Bibliotheek bijeen. We presenteerden elkaar onze werkzaamheden, ideeën en plannen. Dat deden we om te leren met welke projecten we als bibliotheek bezig zijn én met welke dienstverlening we de Saxion-studenten en –medewerkers ondersteunen. Nu en straks. ‘Die boeken zijn écht maar het topje van de ijsberg,’ dacht ik, toen ik met een gevoel van trots ’s avonds naar huis fietste.


Wat maakt me zo trots? Drie redenen!


Bron: Pixabay [free image]1. We Ondersteunen
Met onze dienst Saxion Research Services springen we als bibliotheek in het gat dat er bij Saxion is op het gebied van ondersteuning bij onderzoek en publiceren.

Concrete voorbeelden hiervan zijn:
  • We adviseren onderzoekers bij de opzet van hun onderzoek;
  • We verstrekken hen wetenschappelijke databanken en geven ondersteuning bij het gebruik ervan;
  • We geven trainingen in het gebruik van de referentiemanager Endnote WEB;
  • We kijken naar de kwaliteit en consistentie van de gebruikte bronnen;
  • We zorgen ervoor dat de onderzoeksproducten op de juiste plekken, voor de juiste doelgroepen gearchiveerd en online beschikbaar gesteld worden. Uiteraard volgens de geldende internationale regels. Daarbij kan ik nog wel even doorgaan: over advies bij vragen over auteursrechten, kritisch meekijken bij contractbesprekingen met uitgeverijen als een docent wil publiceren, hulp bij het aanvragen van een ISBN. Ondersteunen is hier in alle gevallen het sleutelwoord. 

2. We Ontzorgen 
Ontzorgen gebeurt ook volop in en voor de academies. Bijvoorbeeld met BiebQuest, waarmee we

de academies én servicecentra de volledige administratie van tijdschriften uit handen kunnen nemen. Tegelijkertijd verspreidt de bibliotheek van die tijdschriften digitaal alle inhoudsopgaven. Saxion-breed. Saxion-medewerkers vragen, met een muisklik, de volledige artikelen uit hun favoriete vakbladen bij de bibliotheek aan. Met het interesseprofiel bepalen ze zelf welke informatie ze willen ontvangen. Een efficiëntere vorm van kennisdeling dan via al die papieren tijdschriften die alleen op de koffietafel van de academie blijven liggen. Allemaal zelf door Saxion Bibliotheek ontwikkeld, allemaal zelf voor Saxion Bibliotheek op maat gebouwd.


3. We Ontsluiten
Met het traject Enterprise Content Management (ECM) zetten we als de bibliotheek onze expertise in om te komen tot een  Saxion-breed contentbeleid. Kort gezegd: alle relevante interne Saxion-content is straks op de juiste manier ontsloten, voor de juiste personen beschikbaar en eenvoudig terug te vinden. Scripties, wie is wie-informatie, filmpjes, contracten, facturen, onderwijsmateriaal: we zoeken ons nu nog vaak rot. Dat wordt straks een stuk beter. Mede dankzij Saxion Bibliotheek, dat durf ik best zo te schrijven.Blaas ik nu (te) hoog van de toren? Dat mag soms een beetje hè, als je trots bent. En dat doen we als bibliotheek juist veel te weinig, want zo zitten we nu eenmaal niet in elkaar als informatiespecialisten.

Maar waar het hart vol van is….


Geplaatst door: Anne1 opmerking:

  1. Je blaast niet te hoog van de toren hoor. Goed bezig!!! Groet Romke

    BeantwoordenVerwijderen