maandag 25 januari 2016

Bowie: pionierende popster op de financiële markt

Op 10 januari 2016 overleed David Bowie. De Brit was niet alleen zanger, maar ook componist, producer, acteur en schilder. Op vele terreinen bleek hij, zoekend naar zijn eigen grenzen en die van de algemeen aanvaarde conventies, een vernieuwer. Zo kantelde hij met zijn androgyne verschijning en alter ego's (Ziggy Stardust, The Thin White Duke) het geijkte beeld van de popster. Ook evolueerde zijn muzikale stijl continu, van gitaarpop, naar soul, naar ambient, met jazz-invloeden. Bowie vond zichzelf als het ware steeds opnieuw uit en bleek ook een vernieuwer op financieel gebied.

Bowie Bond
In wat een perfect huwelijk tussen Rock en Wall Street leek bedacht hij in 1997 de Bowie Bond. Dat deed hij samen met zakenbankier David Pullman. Wat was het concept? Bowie wilde, met de uitgifte van obligaties (bonds), voldoende geld ophalen om de rechten op zijn eigen liedjes terug te kopen. Die had zijn voormalig manager zichzelf met een slimme zakelijke constructie toegeëigend. De verkoop van de obligaties was een succes. Bowie haalde 53 miljoen dollar op, tegen een rentepercentage van 7,9%. De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Prudential kocht alle obligaties op. Na afloop van de termijn van tien jaar had Bowie de rechten op zijn eigen muziek weer in handen. In 2004 kreeg de obligatie echter een lage rating van Moody's. De afnemende cd-verkopen zorgden voor een lagere winstverwachting.

Celebrity Bonds
David Bowie werd hiermee echter wel trendsetter van het fenomeen Celebrity Bond. Ook James Brown, de Isley Brothers en Motown-componisten Holland, Dozier & Holland kozen voor vergelijkbare financiële constructies en wisten daarmee 30 miljoen dollar op te halen. In 2000 breidde Bowie zijn activiteiten verder uit met de lancering van zijn eigen online bank, BowieBanc. Dat deed hij in samenwerking met USABancShares. Een heuse Bowie Trading Desk behoorde tot de plannen. De bank bestond maar kort, de trading desk kwam er niet. Wat bleef was de pioniersgeest van The Man Who Sold The Bonds.


bronnen:
Het Financieele Dagblad, via LexisNexis Academic (Saxion Bibliotheek)
Slimbeleggen.net
Marketwatch.com
Wikipedia
cfdinfo.nl


Geplaatst door: Anne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten